Wednesday 31 August 2016

Mügebey'in favorisi Elma Reçeli - Zu'nun tarifiyle.

Annem haftada ben diyeyim elli, siz deyin elli beş saat çalışmasına, iki çocuk yetiştirmesine ve evimizi bir Avusturya sanatoryumu kadar temiz ve düzenli tutmasına rağmen her yıl bir şekilde vakit yaratır ve özellikle iki spesyali olan incir (ki küçük zümrüt taneleri gibi parıldar ve tadına doyulmaz) ve bademli elma reçelini yapardı.
Bademli elma reçelini annem dışında başka hiçbir kişinin yaptığını görmedim. Kocam da, Mügebey  de bu reçele bayıldığı için denemenizi gönül rahatlığı ile tavsiye ederim. Yalnız biraz beklemeniz gerek çünkü reçellik elmalar ancak Ağustos, Eylül ayında bulunuyor.
Aşağıda okuyacağınız tarif annemin kaleminden. Bademleri illa ki tortusu kalmayana kadar çılgınca yıkamak, 'temiz' kağıt havlu üzerine çıkarmak, tencerenin üstüne kapatacığımız peçetenin temiz olması gerektiğini bilhassa tarifte yazmak tam da onun yapacağı bir şey ne de olsa.

Reçelin kalbi.

Malzemeler:
3 kg. yeşil, çok sert elma (tercihen ham)
2,5 kg toz şeker
1 kalıp kırmızı nöbet şekeri (lohusa şekeri )
10 adet karanfil
8 adet mastika
1 çay kaşığı vanilya
1 adet aspirin
200 gr badem

Yapılışı:



Bademleri yıkayıp, tortusunu akıttıktan sonra kaynamış, çok sıcak suyun içinde 10 -15 dakika kadar bırakalım, sonra süzgece alıp, tek tek kabuklarını çıkartalım, son bir kez sudan geçirip temiz kağıt havlu üzerinde kurumaya bırakalım. Kurumuş bademleri kesme tahtasında keskin bir bıçakla uzunlamasına ortadan ikiye bölelim. ( Hemen hepsi daha sonra ortadan da ayrılarak her bir badem uzun uzun  4 parça haline geliyor )
Elmaları yıkayıp kabuklarını soyalım, iri rendeyle rendeleyip reçel tenceresine elma ve şekeri kat kat koyalım, ortasına da 1 kalıp nöbet şekerini yerleştirelim, ateşi önce kısık açıp elmaların suyunu salmasını bekleyelim, meyveyle şekeri karıştırdıktan sonra ateşi biraz arttırıp, karıştırarak
kaynamaya başladıktan sonra yarım saat kadar pişirelim. Kaynama başladığında karanfilleri katalım, pişirmenin son beş dakikasında sakız (mastika) tanelerini, aspirini ve vanilyayı ekleyip tekrar karıştıralım.
En sonunda kıyılmış bademleri de katarak bir taşım daha kaynatıp ateşi kapatalım, tencerenin üzerine temiz bir peçete kapatıp soğumaya bırakalım.

Reçeli ağzı geniş, dibi kalın (tercihen bakır) bir tencerede, mutlaka tahta kaşıkla, hiç başından ayrılmadan, sürekli karıştırarak pişirmekte fayda var, çok şu salan bir reçel olmadığı için kolaylıkla dibini şarabilir, ateşi fazla açıp, şekeri yakmadan  reçelin şeffaf rengini sağlayabilirsiniz.

2 comments:

  1. Aspirin neden çok merak ettim?

    ReplyDelete
  2. Raf omrunu uzatiyor recelin. Butun recellere konur bildigim kadariyla.

    ReplyDelete