Geçtiğimiz aylarda bir cuma akşamıydı. İşten yorgun argın
geldim, bir önceki gün heyecanla buzluktan çıkardığım kuzu pirzola paketine,
bir de yepyeni temizlenmiş (Cuma günleri bizim evde temizlik günü) ocağıma ve
aspiratörüme baktım ve ‘yapamayacağım’ dedim. Daha ocak temizleneli üç saat
olmadan oraları kuzu yağına bulayamayacaktım. O yorgunlukla ocak yağı hiiiç
temizleyemeyecektim. Peki ne yaptım? (Hayır, pizza söylemedim. O kadar değil.)
Bir şişe şarap açtım. Düşündüm. Tembel insan elbette ki
yaratıcı da olur.
Fırını en yüksek derecesine getirdim, fırının kendi metal
tepsisini de fırının içinde bıraktım ki o da iyice ısınsın.
Genişçe bir kasede bolca tuz, çekilmiş karabiber, tane
kimyon, tane rezene, kekik, tutsülenmiş kırmızı toz biber, biraz öğütülmüş
kimyon, biraz da garam masalayı karıştırdım. Bu kurutulmuş baharat karışımını
kuzularımın iki yanına bol bol serptim.
Fırınım iyice ısınınca, fırın tepsisini dikkatlice fırından çıkardım, kağıt
serdim, kuzupoplarımı (kuzu pirzoladan daha sevimli bir isim değil mi sizce
de?) üst üste getirmemeye çalışarak dizdim ve sıcak fırında 7 dakika
tuttum. Siz bunu kuzupoplarınızın
kalınlığı ve pişmiş et sevme seviyenize göre kendinize göre ayarlayın elbette.
Ben az pişmiş et seviyorum.
Bence bu kuzupopları bir sosa bandırarak yemek en iyisi. Son
günlerdeki başka bir favorim olan Hint cacığı (Raita) çok güzel gidiyor mesela.
Hint cacığı için salatalığı rendenin kalın yeriyle rendeliyorum. İnce doğranmış acı yeşil biber,taze kişniş,
karabiber, azıcık lime suyu, tuz ve yoğurdu karıştırıyorum, oluyor bitiyor.
Biz bu yemeği yanında basit bir domates salatasıyla yedik,
Siz yemeğinizin yanına bir tür karbonhidrat arıyorsanız bence hazır fırını o
kadar ısıtmışken önce iki üç tane folyoya sarılmış, üzerine çatalla delikler açılmış tatlı
patatesi de fırına atın. Onları da bir tür kumpir gibi yersiniz, içine yoğurtlu
sostan gezdirerek, veya sadece tuz ve biber ile.
Kalan şarabı o yağlı yemeğin yanında kadehlerimi yağlı parmak lekesi
içinde bırakmak istemediğim için küçük su bardaklarında servis ettim.
Fırın mı? O da bir gün inşallah temizlenecek.
No comments:
Post a Comment