Saturday 30 January 2016

Temizlik Çorbası - Üç Çeşit


Cumartesi, haftalık alışverişinizi yapmış, dolaba yerleştiriyor ve bir yandan buzdolabınızı temizliyorsunuz. Bir hafta, veya çok daha evvel aldığınız bir baş pörsümüş brokoli, iki zavallı havuç, kenarından buruşmaya başlamış patatesler, boyunlarını bükmüş taze soğanlar, maydonozlar size suçlayan gözlerle bakıyor. Adeta, "Neden beni yemedin, niye çarşamba akşamı brokoli salatası yerine tantuni yedin, niyee, NİYEE?" der gibiler.

Bir öfke ile hepsini çöpe atıp dolabınıza az evvel aldığınız sebzeleri yerleştirebilir, bir sonraki haftasonu da onlarla bakışabilirsiniz. Ya da siz iyisi mi bu haftasonu daha dolabı yerleştirirken bir tencereyi de ateşe koyun, bütün o eski  sebzeleri çorba yapın. Hem vicdanınız rahatlasın, hem çevre ve bütçeniz için güzel birşey yapın.

Temel çorba tarifimiz hep aynı. Az zeytinyağında soğanları, seviyorsanız bir iki dış sarımsağı, hepsini aşağı yukarı aynı büyüklükte doğradığınız sebzeleri, eskimiş yeşillikleri (ki ben eskimiş roka bile koyabiliyorum bazen) çevirin. Tesadüfen artmış şarabınız varsa ondan bir fırt ekleyin, alkolünü uçurun. Sebzelerin üzerini iki üç parmak geçecek kadar sıcak su veya et/ tavuk suyu, tuz, taze çekilmiş karabiber ekleyin. Eğer sebzelerinizin arasında bezelye, patates gibi çorbanın kıvamını arttıracak bir sebze yoksa iki üç yemek kaşığı kinoa, bulgur veya karabuğday ekleyin. Bütün sebzeler iyice yumuşayıncaya kadar pişirin.

Çorbanızı ister taneli bırakın, ister püre haline getirin. Sonra o günkü havanıza, keyfinize göre istediğiniz şekilde tatlandırın. Ben genelde şunlardan birini yapıyorum:

1. Çakma thai: Hazır kırmızı veya yeşil thai curry soslarından herhangi birinden bir yemek kaşığı, az birşey hindistancevizi sütü, rendelenmiş zencefil ve eğer evde o an varsa bir parça limon kamışı ile.
2. Çakma ispanyol: Çorbayı servis ederken  kaselere biraz konserve kuru fasulye ekleyip üzerine pişmiş chorizo ekleyerek.
3. Çakma yemekhane: (Soya) krema, rendelenmiş muskat, fesleğen.  Üzerinde bacon parçaları veya parmesan rendesi ile.
4. Çakma yunan: Eğer çorbam taneli ve suyu berraksa iki yumurta ve bir limonun suyundan yaptığım koyuca bir terbiye ile.  Bin yıllık yumurtalı terbiyeyi Yunan yapacak halim yok elbette ama sebze çorbasının bu hali bana hep canım arkadaşım Anastasia’nın evinde içtiğim güzel sebze çorbalarını hatırlattığı için adı çakma Yunan olsun istedim.

Başlangıçta üç demiştik ama dört etti. Bu çorba daha çok varyasyon kaldırır. Siz çorbanızı nasıl tatlandırmayı tercih ederdiniz?

No comments:

Post a Comment