Çocuklar başı sonu belli olan şeyleri, bir rutini sever ve
korumak ister. Hayatımda ne zaman bir şeylerin kontrolden çıktığını düşünsem
kendimi mutfağa atar; bildiğim ve güvendiğim bir yerde, çocukluğumun
yemeklerini pişirmek isterim. Hollanda’ya ilk geldiğim ve herşeyden ve herkesten korktuğum
o yıllarda rulo köfteye de bunun için sarmıştım zannederim. Geçenlerde aklıma
gelince yine yaptım, fotoğrafladım.
Ben çocukken iki üç haftada bir cuma akşamları annem ve
babamın ortak tek arkadaşı olan Altan Amcalar'a annemle yemeğe
giderdik. Yaklaşık iki haftada bir de
cumartesi akşamları babamla Altan Amcalar'a giderdik. Bu görüşmeler bazen çakışır ve haftanın iki
gecesi Altan Amcalar'da yediğimiz de olurdu. Vallahi sabırlı insanlarmış.
O ev çocuklara ayrı yemek pişen bir evdi. Bunu hep çok
ilginç ve lüks bir durum gibi görürdüm. Hangi annenin yetişkinlere ayrı,
çocuklara ayrı yemek yapacak vakti olabilirdi ki? Çocukluk dünyamda babaların
mutfağa girmesi söz konusu bile olmayan bir şeydi, anlayacağınız üzere.
Çocuklara ayrı yemek pişirildiği gibi genelde aynı şeyleri
de yerdik. Çoğunlukla peynirli muska veya sigara böreği ve rulo köfte ve püre.
Köftenin havuçları ve bezelyeleri hazır garnitur kavanozundan çıktığı için
tuzlu olur, o yumuşak ve tuzlu sebzeleri ayıklayıp tek tek yemeyi daha çok
severdim. Rulo köftemi yedikten sonra ama şekerpareden önce Altan
amcanın göbeğinde zıplamak ve koridorlarda koşmak gibi önemli görevlerimi
yerine getirirdim. Ardından da Red Kit izleyerek şekerpare yediysem işte cuma/cumartesi akşamım mükemmelleşmiş olurdu.
Sevgi Teyze rulo köfteyi hazır garnitürle hazırlasa da, ben
taze sebze kullanmayı tercih ettim. Siz hangisini isterseniz onu kullanın. Ayrıca köfteye rulo şekli verip bir tepside
de pişirebilirsiniz ama o zaman çatlama ve kuruma riskini arttırırsınız. Kek kalıbının içinde pişirmek bana daha kolay
geliyor.
Malzemeler:
500 gram kıyma
Galeta unu veya ekmek içi
1 yumurta
1 iri soğanın rendesi
Tuz, karabiber
1 yemek kaşığı hardal
3 yemek kaşığı ketçap (2 yemek kaşığı köftenin içine, 1
yemek kaşığı üstüne)
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı Worcestershire sosu
1 orta boy havuç
½ su bardağı bezelye
Peynir rendesi
1. Havuçları
uzunlamasına doğrayın, bezelyelerle birlikte diri kalacak şekilde haşlayın
2. Öte yandan
kıyma, galeta unu, soğan, tuz, biber, ketçap, hardal ve Worcestershire sosunu
bir kasede yoğurun. Biraz peynir rendesi
de ilave edip iyice karıştırın.
3. Sebzelerinizi
soğuk sudan geçirin.
4. Köfte
harcını ikiye bölün, ilk parçayı kek kalıbınızın içine yerleştirin.
5. Araya
sebzeleri ve biraz daha peynir rendesini yerleştirin
6. Köfte
harcının kalanını kalıba döşeyin. Bir tür rulo şekli alacak.
7. Köftenizin
üzerine 1 yemek kaşığı ketçap ve sıvıyağ karışımını sürün. Dilerseniz biraz daha
peynir rendesi ile süsleyin.
8. 175
derecede 1 saat kadar pişirin.
rulo köftenin de muhteşem olduğuna eminim ama bu yazının güzelliği ne olacak denizetti paşa? ben de yapacağım bu arkadaşı, çok özendim.
ReplyDeleteBu hafta yaparım ben bunu!
ReplyDelete