Wednesday 30 March 2016

Jamie, bizi mi yiyorsun?

Jamie Oliver çaktırmadan ödediğimiz kredi kartı yıllık ücreti, havaalanı vergisi gibi. Kaçamıyorsun. Dergisi, kitabı, sosu, tabağı, iğrenç şarapları derken marketimizi ve hayatımızı ele geçirdi.

Üstelik o Naked Chef zamanlarındaki pepe oğlancocuğu hali tamamen bitti, hafiften Bono komplekslerine girmeye başladı. Hani Bono kendini dünya barışının temel taşı zannediyor ya, Jamie de bizi yediğimizden içtiğimizden başlayarak düzeltmeye çalışıyor ve  bu halleri beni epey rahatsız ediyor. Özellikle süperfood, antioksidan, şu  beslenme şöyle faydalı, böyle yemek böyle süper gibi son derece kerameti kendinden menkul, bilimsel bir dayanağı olmayan trendleri bize bilimsel gerçekler gibi anlatmasını feci tehlikeli ve çakalca buluyorum.  Süpermarketlerle ortak çalışan bir insanın bana bir yiyeceği başka mecralarda da sağlıklı diye pazarlamaya çalışması beni hep şüphelendiriyor.

Bununla beraber son derece kısıtlı olan yemek kitaplığımda bir değil, üç adet Jamie Oliver kitabı var. Allah için, birisi hediye geldi, kalan ikisini ben aldım.  Özellikle de en son aldığım Everyday Superfood  kitabından son zamanlarda on kadar tarif de denedim.

Şener, oğlum öyle şaşkın bakma, Bak bu amca da senin gibi sarı.

Geçenlerde kitapları karıştırırken dikkatimi çeken birşey oldu: Jamie bize hep aynı tarifi kakalıyor aslında. Ya da daha kibarca söyleyeyim: Aynı tarifi alıp orasını burasını değiştirip çeşitli kitaplarda kullanıyor.

Örnek mi istersiniz? Benim de severek yılda bir iki kere yaptığım brokolili makarna tarifi mesela. Tarifi ilk 2001’deki kitabı Happy Days with the Naked Chef’te görüyoruz. O sırada Jamie’yi, yemeğimizin sağına antioksidan soluna fiber karıştırmak gibi dertler sarmadığı için basmış yağı, basmış parmesanı. Ne ançuezden esirgemiş, ne de o kadar yağın tuzun üzerine biraz da dolmalık fıstık serpiştirmekten. O yillarda hatirlarsaniz alakali alakasiz her yemegin uzerine dolmalik fistik serpmek modaydi.  4 kişi için 445 gram makarnayı uygun görmüş.  Oooh Jamie, suyundan da koy.

Tarih sırasına göre: en soldaki ilk  tarif, sağ alttaki 15 dakikalık yemekler kitabından
makul olan tarif, sağ üstteki makarnamızın bir Jamie Oliver kitabına değil,
Gwyneth Paltrow kitabına yaraşacak versiyonu

On iki sene sonra ailemize hazır yemek yedireceğimize hızla yemek hazırlayalım, hem de daha sağlıklı, vallahi zamanına gelmişiz, o sırada makarna adam başı 111 gramdan 80 grama düşmüş. Orjinal tarifteki 4 küp tereyağı da kaybolmuş. Parmesan yine avuç avuç, 50 gram da dolmalık fıstık koyun tarife diyor allahsız. Löp löp yağ, bıngıl bıngıl et olsun Jamie’cim. Bi daha mı gelecez dünyaya?

Ondan da iki sene sonra ise artık Jamie göbeği inceltince biz de inceltmiş sayılıyoruz. Bu seferki tarifimizde makarna adam başı 75 grama düşüyor, o da tam buğday unundan olacak. Ançuezler öyle kutu ile değil, sadece 4 tanecik. Brokolinin modası geçmiş olacak ki bu sefer makarnamızı brokolinin pahalı ve uzun bacaklı kız kardeşi bimi ile yapıyoruz. (Bir brokoli yaklaşık 90 sent, bimi’nin paketi 4 euro, bilmiyorum anlatabiliyor muyum?) Dolmalık fıstığı, tereyağını unutun. Unuttunuz mu? Şimdi de parmesanı unutun.  Onun yerine 2 kaşık lor peyniri ile tatlandıracaksınız makarnanızı.

Size afiyet olsun. Ben Jamie’nin bu oyunlarına gelemem, makarna yiyeceksem böyle yiyemem.
Yemek kitaplarını sadece yemek kitabı olarak değil, kitabın çıktığı zamanın değer ve önceliklerinin bir aynası, bir izdüşümü olarak okumayı sevenlerdenseniz Jamie’nin bir tarifinin son on beş yılda geçirdiği evrimin kendi mutfağınıza olan yansımalarını da görüyorsunuzdur elbette.  Ben de bundan on beş sene evvel sabah kahvaltısını chia tohumu ve soya sütüyle yapacak insan değildim. Şartlar ve moda beni buna inandırdı.

Lafı çok uzattım, bari bu üç tarifin kendime göre birleştirdiğim hali ile sonuçlandırayım. Denerseniz size afiyet olsun.

Jamie’nin brokolili makarnası -veya zamanlar değişiyor makarnası:
Malzemeler
1 orta boy brokoli (minik minik çiçeklerine ayrılmış)
½ paket tam buğday unundan makarna (maccoroni, orecchiette veya penne olabilir)
2 kaşık zeytinyağı
2 diş sarımsak (minik minik dogranmis)
1 küçük kutu ançuez (minik minik dogranmis)
1 adet acı biber (veya ¼ tatli kasigi kuru aci biber)
30 gram kadar parmesan rendesi
1 limon
Taze fesleğen

1. Brokolileri aşağı yukarı makarnanız kadar ufak parçalara kesin
2. Makarna ve brokolileri pakette önerilen vakitten bir iki dakika eksik olacak şekilde haşlayı.  Makarnanın suyundan yarım şu bardağı kadar bir kenarda tutun. Birazdan o suyu kullanacağız.  Makarna ve brokoli karışımını suzun.
3. Aynı tencereye zeytinyağını alın, ısıtın.
4. Sarımsakları, ançuez ve acı biberi çok yüksek olmayan ateşte sarımsaklar pişene ançuez eriyip yok olana kadar çevirin.
5. Makarnanızı tencereye alıp bu aromatic yaga iyice bulayın. Limonun kabuğunu rendenin ince tarafıyla rendeleyin. Yarım limon kabuğu kadarı yeterli olacaktır.
6. Parmesanı ekleyin. Eğer makarna gözünüze çok kuru gelirse kenara ayırdığınız makarna haşlama suyundan biraz ekleyin.
7. En son olarak az limon suyu ve kıyılmış fesleğeni ekleyin.

1 comment:

  1. Jamie sağlık satarken teflon tavalara metal kaşıkla dalmaktan bi vazgeçsin önce, sevimsiz adam. Makarnanın sen versiyonunu deneyeceğim elbette.

    ReplyDelete