Her evin, her
insanın en azından bir ızgara, bir de sulu köfte tarifi olur. O tarif yıllar
içinde orasından burasından çekilerek değişir, acayip şekillere girer. Obur Sinco’nun köfteden sorumlu kuyruğu
olarak size kendi köftelerimi -püf noktaları ile birlikte- anlatayım dedim.
Izgara köfte de,
sulu köfte de yapacaksanız ilk işiniz kasabınızla iyi bir arkadaşlık kurmanız.
Ben sair zamanlarda helal et diye özellikle tutturmasam da, köftelik kıyma
konusunda Türk kasabından, helal etten şaşmam. Kasabımız İsmail de köftelik
kıyma dedim mi kuzu dana karışık, orta yağlı güzel bir eti gözümün önünde
çeker, verir. Siz de kasaba iyi
davranın, sonra kötü kıymadan kilolarca köfteyi yerken çok ağlarsınız.
1. Izgara köfte –a.k.a ‘çalışan
insanın kurtarıcısı -bir kilodan yoğur, buzluğa at, gerektikçe çıkar pişir
köftesi’.
Malzemeler: 1 kg
kıyma, 3 beyaz yemeklik soğan, ekmek içi veya galeta unu, 1 yumurta, tuz,
karabiber, kekik, tatlı toz biber, 3-4 yemek kaşığı parmesan rendesi, çok az
karbonat, kıyılmış birkaç tutam maydönöz, birkaç damla Worcestershire sos.
İşe soğanınızı
robotta püre gibi olana kadar çekerek başlıyorsunuz. Püre olmuş soğanın fazla
suyunu süzgeç ve kağıt havluyla alıp oluşturduğunuz soğan püresini ve kalan
bütün malzemeleri kıymaya ekleyip özlesene kadar yoğuruyorsunuz. Köfteye şekil
vermeye başlamadan evvel kıyma topagini cop cop diye atıp tutmak, ardından da
bir köşede on dakika bekletmek çok iyi olur.
Bu köfteye
parmesan eklememin nedeni peynirli köfte tadı yakalamak değil, parmesanı bir
tür tatlandırıcı olarak kullanıyorum. Bu model köfte
buzlukta yorgun olduğunuz, yemek hazırlamaya üşendiğiniz günleri bekleyebilir,
önden bir çorba, yanına bir zeytinyağlı ile mükellef bir öğün de olabilir. Dilerseniz sarımsak da ekleyebilirsiniz ama
ben dondurulmuş yiyeceklerdeki sarımsak kokusunu sevmediğimi farkettiğimden
beri artık eklemiyorum. Bizim evde bu köftelere illa ki oval şekil verilir ama
siz köftenizi dikdörtgen veya yuvarlak yapsanız da aynı sonucu alırsınız.
2. Sulu köfte – a.k.a ‘Evde sanki
esnaf lokantası yemeği gibi yemekler pişirmek istiyorum’ köftesi.
Malzemeler: 1 kg
kıyma, 3 beyaz yemeklik soğan, ekmek içi veya galeta unu, 1 yumurta, tuz,
karabiber, kekik, acı toz biber, kimyon, 1 yemek kaşığı biber salçası.
Tıpatıp ızgara
köfte hareketlerini izliyor, bu sefer köftelerimiz oval yerine parmak şeklinde
şekillendiriyoruz. Bu köfteyi dilerseniz patates, sivri biber, havuç ve bezelye
ve salçalı su ile İzmir köfte haline getirebilirsiniz, isterseniz
patlıcanlı domates dilimli yapar, yanına
bir pilav patlatırsınız. Sebzeleri ince keser, fırını yüksek derecede
çalıştırırsanız sebzeleri önceden pişirmenize gerek yok, merak etmeyin. Sadece
pişirirken üstünü fırın kağıdıyla kapatın da yemek yanmasın, pişmeye yakın son
on dakikada üzerini açıp kızartirsiniz.
Fırını ısıtacak
kadar bile vaktiniz mi yok? O zaman köfteleri sahana alın, salçalı su yapın,
sağına soluna sivri biber, domates dilimleri sıkıştırın ve eski değerimiz olan
sahan Köfteyi tekrar mutfağınıza sokun.
3. Mini köfte - a.k.a 'Minik minik ‘çorba istiyorum ama
biraz da doyurucu olsun' köftesi
Malzemeler: 500
gram kıyma, 1 büyük beyaz soğan, ½ cup kinoa, karabiber, tuz.
Püre ettiğim
soğanı, tuz karabiber, kinoa ve kıymayla iyice yoğurup bir kenara alıyorum.
Büyükçe bir tepsiyi unlayıp önüme bir bölüm dizi, belgesel vs. açıyor minik
minik (tırnak büyüklüğünde) köfteler yuvarlıyor, paketliyor donduruyorum.
Sonrası yoğurtlu, mercimekli veya sebzeli çorbalarda her gerektiğinde elimin
altında olan köfteler. Kinoa kullanmak istemiyorsanız pirinç veya bulgur veya
ikisinin karışımını da ekleyebilirsiniz.
Kalpkalp teşekkür ederim beybi
ReplyDelete