Thursday 13 October 2016

Köfte 101

Her evin, her insanın en azından bir ızgara, bir de sulu köfte tarifi olur. O tarif yıllar içinde orasından burasından çekilerek değişir, acayip şekillere girer. Obur Sinco’nun köfteden sorumlu kuyruğu olarak size kendi köftelerimi -püf noktaları ile birlikte- anlatayım dedim.

Izgara köfte de, sulu köfte de yapacaksanız ilk işiniz kasabınızla iyi bir arkadaşlık kurmanız. Ben sair zamanlarda helal et diye özellikle tutturmasam da, köftelik kıyma konusunda Türk kasabından, helal etten şaşmam. Kasabımız İsmail de köftelik kıyma dedim mi kuzu dana karışık, orta yağlı güzel bir eti gözümün önünde çeker, verir. Siz de kasaba iyi davranın, sonra kötü kıymadan kilolarca köfteyi yerken çok ağlarsınız.

1. Izgara köfte –a.k.a ‘çalışan insanın kurtarıcısı -bir kilodan yoğur, buzluğa at, gerektikçe çıkar pişir köftesi’.

Malzemeler: 1 kg kıyma, 3 beyaz yemeklik soğan, ekmek içi veya galeta unu, 1 yumurta, tuz, karabiber, kekik, tatlı toz biber, 3-4 yemek kaşığı parmesan rendesi, çok az karbonat, kıyılmış birkaç tutam maydönöz, birkaç damla Worcestershire sos.   

İşe soğanınızı robotta püre gibi olana kadar çekerek başlıyorsunuz. Püre olmuş soğanın fazla suyunu süzgeç ve kağıt havluyla alıp oluşturduğunuz soğan püresini ve kalan bütün malzemeleri kıymaya ekleyip özlesene kadar yoğuruyorsunuz. Köfteye şekil vermeye başlamadan evvel kıyma topagini cop cop diye atıp tutmak, ardından da bir köşede on dakika bekletmek çok iyi olur.

Bu köfteye parmesan eklememin nedeni peynirli köfte tadı yakalamak değil, parmesanı bir tür tatlandırıcı olarak kullanıyorum. Bu model köfte buzlukta yorgun olduğunuz, yemek hazırlamaya üşendiğiniz günleri bekleyebilir, önden bir çorba, yanına bir zeytinyağlı ile mükellef bir öğün de olabilir.  Dilerseniz sarımsak da ekleyebilirsiniz ama ben dondurulmuş yiyeceklerdeki sarımsak kokusunu sevmediğimi farkettiğimden beri artık eklemiyorum. Bizim evde bu köftelere illa ki oval şekil verilir ama siz köftenizi dikdörtgen veya yuvarlak yapsanız da aynı sonucu alırsınız.

2. Sulu köfte – a.k.a ‘Evde sanki esnaf lokantası yemeği gibi yemekler pişirmek istiyorum’ köftesi.

Malzemeler: 1 kg kıyma, 3 beyaz yemeklik soğan, ekmek içi veya galeta unu, 1 yumurta, tuz, karabiber, kekik, acı toz biber, kimyon, 1 yemek kaşığı biber salçası.

Tıpatıp ızgara köfte hareketlerini izliyor, bu sefer köftelerimiz oval yerine parmak şeklinde şekillendiriyoruz. Bu köfteyi dilerseniz patates, sivri biber, havuç ve bezelye ve salçalı su ile İzmir köfte haline getirebilirsiniz, isterseniz patlıcanlı  domates dilimli yapar, yanına bir pilav patlatırsınız. Sebzeleri ince keser, fırını yüksek derecede çalıştırırsanız sebzeleri önceden pişirmenize gerek yok, merak etmeyin. Sadece pişirirken üstünü fırın kağıdıyla kapatın da yemek yanmasın, pişmeye yakın son on dakikada üzerini açıp kızartirsiniz.

Fırını ısıtacak kadar bile vaktiniz mi yok? O zaman köfteleri sahana alın, salçalı su yapın, sağına soluna sivri biber, domates dilimleri sıkıştırın ve eski değerimiz olan sahan Köfteyi tekrar mutfağınıza sokun.

3. Mini köfte - a.k.a 'Minik minik ‘çorba istiyorum ama biraz da doyurucu olsun' köftesi

Malzemeler: 500 gram kıyma, 1 büyük beyaz soğan, ½ cup kinoa, karabiber, tuz.

Püre ettiğim soğanı, tuz karabiber, kinoa ve kıymayla iyice yoğurup bir kenara alıyorum. Büyükçe bir tepsiyi unlayıp önüme bir bölüm dizi, belgesel vs. açıyor minik minik (tırnak büyüklüğünde) köfteler yuvarlıyor, paketliyor donduruyorum. Sonrası yoğurtlu, mercimekli veya sebzeli çorbalarda her gerektiğinde elimin altında olan köfteler. Kinoa kullanmak istemiyorsanız pirinç veya bulgur veya ikisinin karışımını da ekleyebilirsiniz.

1 comment: