Friday 14 October 2016

Slovak gecesi: bryndzové halušky

Kankalarımız Slovak. Geçtiğimiz Cumartesi bize benim onlardan öğrenip çok sevdiğim Slovak spesyali Bryndzové halušky ile Macar gulaşı yaptılar. Bırindzove haluşki diye okunan yemeğin tarifi şöyle: 

700 gram patates rendenin ince tarafıyla rendeleniyor, 500 gram un ve biraz tuzla karıştırılıyor ve böylelikle bir hamur yapılıyor. Bu hamur ne çok cıvık, ne çok katı olmalı. Foroğraftaki rende bu işe özel bir rende. Sadece delikler var, keskin değiller.  


Su kaynayınca rende tencerenin üzerine oturtuluyor ve hamur bir spatula yardımıyla eziliyor.


Suya düşen minik parçalar pişince yüzeye çıkıyor. Sonra bunu makarna gibi süzüyoruz.


Bryndza Slovakya'ya has, epey keskin kokulu bir koyun peyniri. Bryndza yerine kullanabileceğim bir peynir bulacağım. Bu peynir normalde sour cream, yoklukta yoğurt ile karıştırılıyor.


Buna haşlanmış hamur parçacıkları ve kızarmış bacon parçacıklarını ekleniyor. Ucuza kaçan restoranlar bacon'ın yağlı kısmını koyuyor, bunu haliyle sevmiyorum. Ama evde yağı ayıklanmış, güzel bir bacon ile yedik.



Üzerine frenk soğanı ve karabiber. Hafif ekşi, nefis bir yemek.


Yemekten sonra Hırvat işi kekik likörü ile Macar işi armut şnaps içtik. Kekik likörü haliyle tatlı tabii ama dört kez distile edilmiş şnaps çok iyiydi. Slovak arkadaşlarımız sayesinde epey armut şnaps içtiğim için artık o kıyası yapabiliyorum.


No comments:

Post a Comment