Nigella Lawson’un yeni serisi Simply Nigella’da ne kadar
kolay olduğunu gördüğümden beri granolamı kendim yapıyorum.
Biz genelde granolayı sadece yoğurtla yemiyoruz, akşamdan
soya sütüyle ıslattığım yulafın üzerine çıtırlık versin diye de biraz
ekliyoruz. Ben bir seferde dev bir
miktar yapıp ağzı sıkı kapanan kavanozlarda saklıyorum. Benim yaptığım miktar
bizim evde aylar içinde tüketiliyor. Siz dilerseniz miktarı yarıya indirip öyle
deneyebilirsiniz.
Ayrıca ben mevsimlere göre, elimdeki bitirmek istediğim
malzemenin cinsine göre eklemeler yapıp çıkarıyorum. Kışın yaptığım
versiyonunda kuru vişneler, badem, ceviz ve tarçin varken, yazlık olarak limon
ve lime kabuğu ve hindistan cevizini düşündüm mesela.
Bu granola ekşiyen meyvelerle crumble yapacaksanız da çok
faydalı oluyor. Crumble hamurunu biraz daha az yap, yerine biraz bundan ekle,
olsun sana basit ve çabuk bir tatlı.
Benim kullandığım
temel granola tarifi şu:
500 gram yulaf
1 çay kaşığı tuz
1 çorba kaşığı
tarçın
1 çay kaşığı muskat
250 gramlık hazır bir paket içinde aldığım Omega Mix –
içinde kabak çekirdeği, ayçekirdeği, iki ayrı tur keten tohumu ve susam var.
1 avuç kadar elimde olan herhangi bir fındık fıstık
(eskimiş, az kalmış ıvır zıvırı bitirmek için ideal)
100 gram kadar zeytinyağı (lütfen çok iyi cins bir
zeytinyağını, sızmayı falan buna harcamayın)
3 çorba kaşığı bal
3 çorba kaşığı agave şurubu
Veya;
Yukardaki malzemelerin hepsi (tarçın hariç) + hindistan
cevizi, limon ve lime kabuğu rendesi.
İsteğe bağlı olarak kurutulmuş meyveler
Yapılışı:
1. Fırını
150 dereceye getirin.
2. Derin
ve büyük bir fırın tepsisinde yulaf, bahatlar, tuz, bütün tohumlar ve yemisleri
karıştırın.
3. Zeytinyağı,
bal ve agave surubunu da ekleyip bütün ıslak malzemeyi kuru malzemeye yedirin.
4. 30 – 45
dakika kadar fırınlayın. Arada gözünüz üzerinde olsun, zaman zaman bir kaşıkla
malzemeyi karıştırıp her tarafının eşit olarak renk almasını sağlamanız gerek.
5. Tüm
malzeme altın sarısı bir renk aldığında fırından çıkarın, iyice soğuduğundan
emin olmadan kavanozlamayın.
• Eğer
hindistancevizi ve limon kabuklu versiyonu yapacaksanız bu iki malzemeyi granolanıza
ancak fırınlandıktan sonra ekleyin. Limon kabuğunu fırınlarsanız yanar.
• Meyve
kurusu ekleyecekseniz fırınlamamanızı öneririm.
O meyveler fırında sertleşiyor ve yemesi pek zevkli olmuyor.
No comments:
Post a Comment