Thursday 22 September 2016

Pişmiş Tavuğun Başına Gelenler



Tavuğa yavaşça geri dönüyorum. Çünkü günlük proteinimi peynirden yoğurttan, tofudan alamayınca hep kırmızı et yemekten baydım.  Bu da tavuklu tariflerin lezzetli olanlarından biri. Yine Deniz’in çakma Asyatik tarifler kontenjanından.

Evet, belki henüz eylül başında olduğumuz şu günlerde sonbahar, kış size uzak kıtalar gibi görünüyor ama bunun da mevsimi bir gün gelecek. Şöyle içinizin üşüdüğü, hafifçe kırıklığınızın olduğu günlerde bu çorbamsi yemek sizi iyi etmek için birebir.

Malzemeler (2 kişi için)
2 tavuk but
4-5 diş sarımsak (soymadan, kabuklarıyla birlikte) + sonradan üzerine eklemek için 1 diş daha
2-3 acı kırmızı meksika biberi
1 yıldız anason
4-5 (veya daha fazla) taze soğan (ince yeşil kısımlarından birazını çorbanın üzerine serpmek için ayırın)
Maydonoz ve kişniş (sapları çorbanın içine, yapraklar üzerine)
Baş parmak kadar zencefil + çorbanın üzerine biraz daha zencefil rendesi
Tuz, karabiber
Pirinç eriştesi veya sevdiğiniz tur başka bir Asya eriştesi (udon vs.)
1 salatalık (jülyen doğranmış)
Soya sosu (ben Tamari kullanıyorum)
Pirinç sirkesi
Susam yağı


Yapılışı
1. Tavuk, sarımsak, soğan, acı biber, zencefi, yeşilliklerin sapları, tuz, karabiber ve yıldız anasonu düdüklü veya normal bir tencerede, tavuklar yumuşacık, kemiklerinden dökülecek hale gelene kadar pişirin.


2. Tavuklarınız az bişi soğurken bir kaseye az miktarda dövülmüş sarımsak, zencefil rendesi, incecik doğranmış taze soğan ve 2-3 yemek kaşığı soya sosu ve pirinç sirkesi ile bir sos yapın. İşkembecide çorbanın yanına gelen sarımsaklı sirkenin asyalı kardeşi gibi bişi olsun o sosunuz.
3. Salatalıklarınız incecik dilimleyin, maydonoz ve kişnisi kıyın.
4. Eriştelerinizi paketteki açıklamaya göre pişirin, bir kenara alın.
5. Elleriniz biraz yanacak ama tavukları tencereden çıkarıp kemiklerinden ayırın. Irice parcalar halinde didikleyin.
6. Tercihen geniş, ufak boy salata kasesi gibi kaselere didiklenmiş tavuğunuzu, erişteleri yerleştirin, üzerine tavuğun suyunu sıcak sıcak ekleyin. Kasenin üzerine sarımsaklı sosunuzu ve yeşillikleri de serpin. Üzerine biraz susam yağı gezdirin.
7. Dilerseniz üzerine daha acı sos takviyesi yapabilirsiniz.


Bu çorbamsi yemeği bir kere Çin’den aldığım bir takım kuru mantarları da ekleyerek de yaptım. Müthiş bir tad farkı vermese de görüntüsü daha otantik olmuştu. Sizin de elinizin altında mantar varsa kullanabilirsiniz.

No comments:

Post a Comment