Tavuğa yavaşça
geri dönüyorum. Çünkü günlük proteinimi peynirden yoğurttan, tofudan alamayınca
hep kırmızı et yemekten baydım. Bu da
tavuklu tariflerin lezzetli olanlarından biri. Yine Deniz’in çakma Asyatik tarifler kontenjanından.
Evet, belki henüz
eylül başında olduğumuz şu günlerde sonbahar, kış size uzak kıtalar gibi
görünüyor ama bunun da mevsimi bir gün gelecek. Şöyle içinizin üşüdüğü, hafifçe
kırıklığınızın olduğu günlerde bu çorbamsi yemek sizi iyi etmek için birebir.
Malzemeler (2
kişi için)
2 tavuk but
4-5 diş sarımsak
(soymadan, kabuklarıyla birlikte) + sonradan üzerine eklemek için 1 diş daha
2-3 acı kırmızı
meksika biberi
1 yıldız anason
4-5 (veya daha
fazla) taze soğan (ince yeşil kısımlarından birazını çorbanın üzerine serpmek
için ayırın)
Maydonoz ve kişniş
(sapları çorbanın içine, yapraklar üzerine)
Baş parmak kadar
zencefil + çorbanın üzerine biraz daha zencefil rendesi
Tuz, karabiber
Pirinç eriştesi
veya sevdiğiniz tur başka bir Asya eriştesi (udon vs.)
1 salatalık
(jülyen doğranmış)
Soya sosu (ben
Tamari kullanıyorum)
Pirinç sirkesi
Susam yağı
Yapılışı
1. Tavuk, sarımsak, soğan, acı biber,
zencefi, yeşilliklerin sapları, tuz, karabiber ve yıldız anasonu düdüklü veya
normal bir tencerede, tavuklar yumuşacık, kemiklerinden dökülecek hale gelene
kadar pişirin.
2. Tavuklarınız az bişi soğurken bir
kaseye az miktarda dövülmüş sarımsak, zencefil rendesi, incecik doğranmış taze
soğan ve 2-3 yemek kaşığı soya sosu ve pirinç sirkesi ile bir sos yapın.
İşkembecide çorbanın yanına gelen sarımsaklı sirkenin asyalı kardeşi gibi bişi
olsun o sosunuz.
3. Salatalıklarınız incecik
dilimleyin, maydonoz ve kişnisi kıyın.
4. Eriştelerinizi paketteki
açıklamaya göre pişirin, bir kenara alın.
5. Elleriniz biraz yanacak ama tavukları
tencereden çıkarıp kemiklerinden ayırın. Irice parcalar halinde didikleyin.
6. Tercihen geniş, ufak boy salata
kasesi gibi kaselere didiklenmiş tavuğunuzu, erişteleri yerleştirin, üzerine
tavuğun suyunu sıcak sıcak ekleyin. Kasenin üzerine sarımsaklı sosunuzu ve
yeşillikleri de serpin. Üzerine biraz susam yağı gezdirin.
7. Dilerseniz üzerine daha acı sos
takviyesi yapabilirsiniz.
Bu çorbamsi
yemeği bir kere Çin’den aldığım bir takım kuru mantarları da ekleyerek de
yaptım. Müthiş bir tad farkı vermese de görüntüsü daha otantik olmuştu. Sizin
de elinizin altında mantar varsa kullanabilirsiniz.
No comments:
Post a Comment